dimarts, 10 de març del 2009

ELS RSS

ELS CANALS RSS


¿Què són els RSS?

Els RSS (acrònim que es refereix als formats: Really Simple Syndication) són canals web XMLque envien automàticament els titulars d'un mitjà, actualitzats freqüentment, a un programa lector o “agregado” capaç de llegir i interpretar les fonts RSS o”feeds”. D'aquesta manera ens estalviem de perdre temps visitant les webs per veure si hi ha novetas.

A més, també serveixen per a publicar continguts propis perquè siguen mostrats en altres pàgines de forma integrada. És a dir, ens permeten compartir informació i usar-la en altres llocs web o programes. A aquest intercanvi d’informació se li denomina “sindicació”.


El XML és un llenguatge de marcat extensible estricte de gran utilitat en l'intercanvi de dades, ja que permet descriure-les sense mostrar-les a l’usuari, però aquest pot llegir-les a través de diverses aplicacions (navegadors, bases de dades, etc.).


Existeixen molts lectors, com per exemple:

RssReader
FeedDaemon
Amphetadesk

Més lectors

I poden estar incrustats a navegadors web, en widgets per l'escriptori, en programes de correu electrònic, en pàgines web dedicades i en programes dedicats.


El principal avantatge del sistema és l'agilitat, ja que es fa innecessari haver de descarregar les imatges i els altres elements de la web, descarregant-ne només els titulars. I també el poder ajuntar el contingut de molts llocs web en un sol espai.

¿Per a què serveixen en educació?

En l'àmbit de l'educació esdevenen un recurs molt interessant per a nosaltres com a mestres, ja que a través d'ells podem compartir informació de tot tipus al respecte (problemes, innovacions, notícies interessants, estratègies, projectes, recursos per a l'aula...) tan oferint-la nosaltres com rebent-la d'altres mestres, educadors o col·legis. Grasies a aquests la nostra formació té una via fantàstica per a evolucionar i poder oferir l'educació més eficaç als nostres alumnes.

Peró, no obstant això, també constitueixen un mitjà excel·lent per a què els estudiants intercanvien dubtes de diverses àrees o es posen en contacte amb els seus mestres.


¿Què he aprés?

La primera volta em van parlar dels canals RSS em va ferla sensació que em parlaven en un altre idioma i que mai entendria el que eren. No obstant, he de reconèixer que després d'informar-me al respecte no m'ha semblat gaire complicat subscriu-me a blogs i realitzar aquesta tasca.

He descobert que aquests resulten una eina molt útil, no sols per a la meua futura professió com a docent sinó també personalment, ja que et permeten cercar ràpidament aquelles actualitzacions que t'interessen i, per tant, estar contínuament informada.

He passat moltes hores davant la pantalla i a voltes m'he estressat molt. No obstant, estic molt orgullosa perquè he aprés un munt de vocabulari (el llenguatge XML, els “agregadors”, els “feeds”, “sindicació”...) i, sobretot, he adquirit bastant domini en el Google Reader, el qual trobe que és molt interessant i còmode. O no és un luxe que en compte de tenir que buscar tu la informació aquesta vinga a nosaltres?







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada